חדשות

 
top box border

גידול דבורים בישראל

ארץ זבת חלב ודבש

ענף גידול דבורים קיים בארץ ישראל 130 שנה, החל משנת 1882

 ענף הדבורים בישראל: תמונת מצב לשנת 2011 

  •  כ 100,000 כוורות פזורות ברחבי הארץ 
  •  כ 500 דבוראים עוסקים בענף
  •  מרעה לדבורים: קיימות 6300 נקודות מתאימות להצבת כוורות
  •  בכל נקודת מרעה מוצבות כ 40 כוורות
  • הדבורים מייצרות כ 35 ק"ג דבש לכוורת בשנה
  •  דבורת הדבש בישראל היא מזן איטלקי (A.meliifera ligustica ) 
  • רדיית הדבש נעשית בעיקר בין החודשים מאי-אוגוסט 
  • ישראל צורכים 3,600 טון דבש בשנה
  • כ 60,000 כוורות מוצבות בגידולים חקלאיים, לצורך האבקה
  • אריזה ושיווק: קיימים כ- 30 משווקים
  • הדבוראים נוטעים 100,000 צמחי צוף בכל שנה, בסיוע קק"ל

מרעה לדבורים: אזורי פריחה עם פוטנציאל צוף 

חומר הגלם ליצור דבש ע"י הדבורים (העמלות) מצוי רק בטבע, בתוך גביעי הפרחים השונים. על כן הכוורות ממוקמות באזורים שונים, בהתאם לעונות הפריחה. 

היקף יצור הדבש נקבע על פי פוטנציאל מקורות הצוף. גיוון של סוגי הדבש מתאפשר ע"י ייצור דבש מאזורי פריחה מגוונים ואגירת כל סוג בנפרד. 

אזורי הרעייה נמצאים בעיקר באזורי טבע, בשטחים פתוחים ובאזורים חקלאים. לענף הדבש יש גם חשיבות לאומית רבה, בשמירה על אזורים פתוחים ושוממים, בחלקם סמוכים לקו התפר.

 למרבית הדבוראים כוורות שנודדות לנקודות רעייה שונות בעקבות מקורות צוף, בהתאם לעונות הפריחה. נקודות רעייה להצבת כוורות מנוהלות על פי חוק על ידי מועצת הדבש.

פיזור כוורות

 

פיזור הכוורות בארץ: 

פיזור בארץ 1

פיזור בארץ 2

אזורי פריחה אופיניים:

  •    שטחי פרדסים
  •    חורשות אקליפטוסים
  •    פרחי בר

נטיעות של צמחי צוף

בשנים האחרונות קטן פוטנציאל הצוף בארץ באופן משמעותי, בעיקר כתוצאה מעקירת פרדסים ותהליכי עיור.

לשם הגדלת פוטנציאל הצוף, מגדלי הדבורים נוטעים 100,000 שתילים של צמחייה צופנית מידי שנה, בעיקר בשטחים חקלאים לא מנוצלים. ניתן לגדל צמחים צופניים ללא צורך בהשקיה. לפעילות זו חשיבות אקולוגית רבה בפיתוח "ריאות ירוקות". פעולה זו מתבצעת בסיוע הרב של קק"ל, מתוך מודעות שלה לחשיבות הרבה של נטיעות צופניות כחלק מהייעור בישראל

 סוגי דבש

סוגי הדבש הידועים והנפוצים ביותר הם דבש הדרים ודבש מפרחי בר. אולם קיימים סוגי דבש נוספים: דבש אקליפטוס, דבש אבוקדו, דבש שיזף, דבש זעתר, דבש אזוב וקורנית, דבש דרדר, דבש שלמון, דבש אשל, וסוגי דבש שמזוהים עם אזור גיאוגרפי מיוחד.

החשיבות של האבקה באמצעות דבורי הדבש לחקלאות ולטבע

דבורת הדבש היא החרק המאביק החשוב ביותר בחקלאות העולמית כיום. סדרה ארוכה של גידולים חקלאיים תלויים בהאבקה ע"י דבורת הדבש לשם קבלת יבול בקנה מידה מסחרי. נמצא כי תרומת דבורי הדבש לחקלאות היא פי 60 מערך התמורה שמתקבלת מייצור הדבש.

החשיבות של האבקה באמצעות דבורי הדבש לחקלאות ולטבע 

דבורת הדבש היא החרק המאביק החשוב ביותר בחקלאות העולמית כיום. סדרה ארוכה של גידולים חקלאיים תלויים בהאבקה ע"י דבורת הדבש לשם קבלת יבול בקנה מידה מסחרי. נמצא כי תרומת דבורי הדבש לחקלאות היא פי 60 מערך התמורה שמתקבלת מייצור הדבש.

 גידולים שמואבקים ע"י דבורת הדבש:

קיווי, תפוח, אגס, שזיף, שקד, דובדבן, גודגדן, אבוקדו, פיטייה, ליצ'י, מלון, אבטיח, קישוא, תות שדה, חמניה, גידולי זרעים שונים.

כמעט בכל הגידולים הללו שוכרים המגדלים כוורות להאבקת גידוליהם. התרומה מהאבקה היא גם לגידולים אחרים בסביבה ולצמחי בר בטבע.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom box border