חדשות

 
top box border

שוק הדבש העולמי

סקירה- ביקוש, ייצור, ייבוא ויצוא מסביב לעולם

 

                                   סקירת שוק הדבש העולמי                             17.11.13

 

מ-2001 חלה עלייה של כ-29% בייצור הדבש בעולם, לכמות של 1.63 מיליון טון (בשנת 2011). חברת Global Industry Analysts  צופה שבשנת 2015 כמות הייצור הכוללת תגיע  ל-1.9 מיליון, עלייה של כ-16% נוספים!

45% מכלל הדבש העולמי מיוצר באסיה, 23% באירופה, 11.5% באפריקה, 8.3% בדרום אמריקה, 4% בארה"ב, 2% בקנדה, ו-1.6% באוסטרליה וניו-זילנד. חלקה היחסי של אסיה בייצור הדבש העולמי עלה ב-25% מאז שנת 2001 ואילו חלקה היחסי של ארה"ב ירד בשלושים ושמונה אחוזים בתקופה המקבילה. חלקה היחסי של אירופה ירד בכשבעה אחוזים, דרום אמריקה ירדה בחמישה-עשר אחוזים, ואוסטרליה/ניו-זילנד ירדו בכשלושים אחוזים בחלקן היחסי. היצרניות הגדולות בעולם (שנת 2011) הן: סין 446 אלף טון, טורקיה 94 אלף טון, אוקראינה 70 אלף טון, רוסיה, הודו, ארגנטינה ומקסיקו עם כ-60 אלף טון כ"א, אתיופיה 53 אלף טון, איראן 47 אלף טון, ברזיל 42 אלף טון, קנדה, ספרד וטנזניה עם כ-35 אלף טון כ"א.

איור 1: חלוקת ייצור הדבש העולמי לפי מדינה, לשנת 2010  (Food and Agriculture Organization, UN).

*הנתונים באיור מתייחסים לאיחוד האירופאי ולא לאירופה כולה.

 

 

ערך ייצור הדבש הגולמי העולמי עמד בשנת 2011 על 6340 מיליון דולר. באסיה ערך הייצור עמד על 3348 מיליון דולר (53% מסך הערך העולמי), באירופה 1743 מיליון דולר (27%), דרום אמריקה 379 (6%) אפריקה 229 (4%), ארה"ב 256 (4%), קנדה 124 (2%) ובאוסטרליה וניו זילנד 87 מיליון דולר (1.2%). עשר שנים לפני כן, ערך הייצור העולמי עמד על 2300 מיליון דולר (לפי ערך הדולר היום). בהשוואה לערכי הייצור משנת 2001, אסיה הגדילה את חלקה ב-8% ואילו באירופה ובארה"ב חל קיטון של כ-2% במהלך העשור הראשון של שנות האלפיים. ערך השוק העולמי לדבש המיובא עלה בין השנים 2006 ל-2011 ב-102%, בעיקר בגלל הירידה בייצור הדבש המבוקש המיוצר באירופה, ארה"ב ובארגנטינה.

 

בישראל עלה ערך הייצור מ-11.27 מיליון דולר (לפי ערך הדולר היום) בשנת 2001 ל-14.83 מיליון דולר בשנת 2011, עלייה של 32%. בשנת 2001 יוצרו בישראל 3268 טון ואילו בשנת 2011 יוצרו 2900 טון, אך הממוצע בעשור הראשון של שנות ה-2000 הוא כ-3200 טון, עלייה של קרוב ל-30% לעומת ממוצע הייצור בשנות ה-90.

מחיר הדבש העולמי תלוי בעמידה בסטנדרטים לדבש, ובצבעו. לדבשים הבהירים ביקוש גבוה בקרב שלושת השווקים הגדולים (האיחוד האירופי, ארה"ב ויפן). מידת הבהירות נקבעת לפי מילימטר Pfund ומחולקת לשבע דרגות. בין השנים 2010-2012, מחירו  של טון דבש סיני שאינו כהה נע בין 2100 ל-2300 דולר לטון באיחוד האירופי וב- 2700 דולר לטון לפחות בארה"ב, כיוון שלארה"ב מגיע הדבש הסיני האיכותי יותר (כשאינו במסווה של דבש מונגולי או הודי...). דבש ארגנטיני נמכר באיחוד האירופי בין 3000 דולר ל-3500 דולר לטון ואילו בארה"ב מחירו 3200 דולר לטון. מחירו של דבש הדרים מקסיקני נע באירופה סביב 3750 דולר לטון (3000 בארה"ב), ואילו דבש אתיופי, המיובא בכמויות קטנות ומשתנות, נמכר באירופה ב-100 עד 300 דולר יותר מהדבש המקסיקני האיכותי.

כל המחירים המוצגים כאן כוללים עלויות הובלה וביטוח, אך אינם כוללים מיסים ומכסים. באיחוד האירופי מוטל מכס של 17.3% על דבשים מחוץ לאיחוד, למעט דבש ממקסיקו ואתיופיה. בארה"ב מוטל מכס בסך 1.9 סנט לק"ג, למעט אתיופיה ומקסיקו.

 

איורים 10,11: מחירי דבש ייבוא באיחוד האירופי (למעלה) ובארה"ב, בדולרים לטון. המחירים ב-CIF

 (Cost Insurance Freight).

 

הביקוש לנפש באיחוד האירופי הינו הגבוה בעולם ועומד על 650 גרם לנפש. 40% מהביקוש באיחוד האירופי מסופק ע"י ייבוא. גרמניה הינה היבואנית הגדולה ביותר באירופה עם 77 אלף טון דבש מיובא, אך מאז 2006 ישנה ירידה של כ-13% בייבוא. הייצור המקומי עומד על 23 אלף טון. בניגוד למגמת הירידה בגרמניה, כמות הייבוא בבריטניה ובצרפת עלתה בתקופה המקבילה בכ-21%. בריטניה הינה היבואנית השנייה בגודלה באיחוד (35 אלף טון בשנת 2011), עם ייצור עצמי של כ-6000 טון בלבד, ואילו צרפת הינה היבואנית השלישית בגודלה באיחוד, עם ייצור עצמי של 16 אלף טון. בלגיה הינה היבואנית הרביעית בגודלה ונמצאת במגמת עלייה חדה כיוון שאנטוורפן משמשת כנמל הכניסה העיקרי של דבש סיני לאיחוד.

 

איור 5: ייבוא דבש לאיחוד האירופי, לפי מדינת המוצא

 

שוק הדבש בארה"ב הינו השני בגודלו בעולם, אך בשנת 2011 רק 35% מהדרישה סופקה ע"י ייצור מקומי. למרות הירידה בייצור העצמי חלה עלייה של 4% בלבד בייבוא הדבש בין השנים 2006 ל-2011. בתקופה המקבילה עלה ערך שוק הדבש הגולמי ב-124%!

תופעת ה-CCD פוגעת בייצור הדבש בארה"ב, ובמידה פחותה באירופה (בעיקר בדרום היבשת ובפולין). לתופעה זו מייחסים ירידה שנתית של כ-2% בתפוקת הדבש העולמית, בהתאם לחומרת התופעה בכל שנה.

איור 7: ייבוא דבש לארה"ב, לפי מדינת המוצא

 

סעודיה הינה יבואנית הדבש הרביעית בגודלה בעולם וגם במדינות ערביות נוספות מסתמכים על ייבוא רב. בתימן מייצרים 2560 טון דבש, רובו לייצוא. דבש השיזף נחשב איכותי במיוחד ונמכר במחירים גבוהים. במזרח התיכון מיוצרים (נכון לשנת 2011) במצרים 6500 טון, סוריה 3000 טון, לבנון 1280 טון, קפריסין 412 טון, ירדן 155 טון, עיראק 95 טון, סעודיה 120 טון.

סין הינה יצרנית הדבש הגדולה ביותר, עם נתח שוק של 39% מכלל הדבש המיובא בעולם (2011). בשנות ה-90 המאוחרות סבלו הסינים מיבול נמוך עקב זיהום חיידקי. הטיפול האגרסיבי באנטיביוטיקה העלה את היבולים אך הביא לאיסור על ייבוא דבש סיני לאיחוד האירופי בין השנים 2002 עד 2004 בגלל הזיהום בכלורמפניקול, סטרפטומיצין וטטרציקלין. הדבש הסיני זול יותר אך אינו מתחרה על שוק הדבשים האיכותיים המונופלורליים המבוקשים באירופה. בכדי להחזיר לעצמם את נתח השוק האמריקני הורידו הסינים את מחיר הדבש ב-150% מתחת למחיר השוק בארה"ב, מה שהוביל את הרשויות בארה"ב לקבוע מכס בגובה 221% על דבש סיני. בשנת 2009 ירד המס ל-2.63 דולר לק"ג. אירועים אלו הביאו להעברות בלתי-חוקיות של דבש סיני לאיחוד האירופי ולארה"ב תחת זיוף רישום ארץ המקור. בשנת 2010 הוטל איסור על יבוא דבש הודי לאיחוד האירופי עקב בעיות בעקיבות אחר מקור הדבש, תכולת סוכרים חשודה וזיהום במתכות כבדות ואנטיביוטיקה. מקור הדבש המשוער הוא סין. לפי הערכות, לפחות שליש מהדבש הנצרך בארה"ב מקורו בדבש סיני שיובא תחת שמות של מדינות אחרות בדרום-מזרח אסיה. למניעת זיהוי המקור הצמחי, הדבש הסיני עובר אולטרה-פילטרציה לסילוק גרגרי האבקה. באפריל 2013 הואשמה גרואב, יצרנית הדבש הגדולה בארה"ב, בייבוא מכוון של 1578 קונטיינרים של דבש סיני, בין השנים 2008 ל-2012. מקור הדבש שונה במסמכים לדבש ממדינות אסייתיות אחרות, וחלקו הוצג כתמיסת סוכר בכדי לחמוק מתשלום המכסים. בסה"כ חמקה חברת גרואב וחברה נוספת מתשלום מכסים בסך 180 מיליון דולר. החברות נענשו בתשלום קנס של 3 מיליון דולר בסה"כ.

 

ארגנטינה הייתה יצרנית הדבש השנייה בגודלה בעולם בשנת 2007 אך צנחה למקום החמישי בהמשך. בשנת 2006 יוצרו בארגנטינה 105 אלף טון ואילו בשנת 2011 נתקבלו יבולים של 59 אלף טון בלבד. הגורמים לכך הם בצורות והצפות חוזרות ונשנות וצמצום של שטחי המרעה לטובת גידולי סויה ותירס. צ'ילה, אורוגוואי וברזיל השכנות סובלות אף הן מתופעות דומות.

בנוסף, ייצוא הדבש הארגנטינאי לאירופה נפגע קשות בגלל החשש האירופי מאבקת פרחים וצוף הנאסף מיבולים מהונדסים גנטית.

 

אתיופיה הינה יצרנית הדבש השמינית בגודלה בעולם והראשונה באפריקה, אך מרבית יבולי הדבש נצרכים במדינה עצמה! טנזניה הינה יצרנית הדבש השנייה בגודלה באפריקה ויחד עם זמביה מייצאת את מרבית הדבש לאיחוד האירופי, אך הכמויות יורדות בשנים האחרונות.

כל הנתונים נלקחו מתוך FAOSTAT, מאגר הנתונים של ארגון המזון העולמי.

 

ארז צור

מנהל האיכות

מועצת הדבש

 

https://www.dropbox.com/s/qjn1ntfr5vfd12s/World_Honey_Market.pdf

 

 

 

 

 

 

bottom box border